Kyok Ki Do Beop onderdeel van sparren, scenario en demonstratie .

Kyok Ki Do Beop, alle Hapkido technieken worden toegepast in het vrije gevecht. Kyok Ki Do Bup. In dit onderdeel worden hapkido technieken toegepast in het vrijegevecht waar bijna geen regels worden toegepast, slechts die regels om blesures te voorkomen. Kyok Ki Do Bup kan ook uitgevoerd worden als een demo gevecht.

Hosinsul matsogi, sparring met de zelfverdedigings technieken

Kyok Ki Do Beop valt onder het onderdeel Alle geleerde Hapkido technieken worden toegepast in het vrije gevecht. We bouwen dit rustig op met diverse spar-oefeningen. We richten ons op zelfverdediging en niet op het scoren van punten zoals bij een wedstrijdsport. Hapkido in z’n originele vorm leent zich niet zo goed voor sparen, omdat de focus ervan zwaar ligt op het zo doeltreffend mogelijk uitschakelen van de tegenstander (de stijl van de grondlegger eindige iedere combinatie met een kill), Tot de leerlingen van de grondlegger het Hapkido op pakte en tot hun stijl ontwikkelde . En er zijn Dojangs waar ze wel actief zijn met sparren en er zijn er dojangs waar bij dat geen rol speelt. Door dat er verschillende stijlen zijn, is er ook verschil in de beoefening van het sparren. Soms gebeurd gelijk aan het Taekwondo WTF sparring andere doen weer wel naar de grond brengen en laten grond technieken weg. Sparren is het vrij gevechten waar bij de elementen van Taekwondo/karate/jiu jitsu, aikido en judo terug ziet komen. Er zijn beschermers en regelgeving om blessures te voorkomen. Echter laten we regels van wedstrijdsport deels weer weg.

Matsogi het sparren ook wel het Hapkido Fighting Systeem

Het Hapkido heeft net als het Japanse jiu jitsu Randori drie fases. Wil je ooit Hapkido in een onverwachte ongewenste situatie kunnen toepassen. Dan werkt de basis van partner oefeningen niet altijd. En kan het gebeuren dat je , je eigen moet verdedigen door het gevecht aan te gaan.Dit moet ook gereld geoefend worden , wat men sparren noemt. Fysiek en uithouding samen met een bepaalde graad van hardheid zijn een onderdeel van sparren. Regels, afspraken en respect zorgen ervoor dat verwondingen en ongevallen worden vermeden echter is en blijft het Martial Arts.

Het bestaat uit 3 fases. De eerste fase is een soort karate-fase, waarin de trappen en stoten aan bod komen. De tweede fase is de judo-fase, dit gaat om pakken en werpen. Tenslotte de derde fase, hierin komen grondtechnieken aanbod (Ne-Waza). In het Hapkido fighting system gaan de drie fases vloeiend in elkaar over.

Afstand  (Fase I)

Worp      (Fase II)

Controle  (Fase III)

Scenario training, Kyok Ki Do Beop

Dit is een onderdeel en hierbij worden alle Hapkido technieken toegepast in het vrije gevecht. Dit onderdeel van Hapkido kan ingezet worden voor scenario training. Scenario training is eigenlijk een toneel stukje, waar van 1 persoon een script/rol heeft en de ander kent deze niet of deels en dan is het kunst daar gepast op te reageren. Of wel scenario training is het oefen van relaistische situaties

Praktische zelfverdediging is een belangrijk onderdeel van Hapkido. Om de technieken die je geleerd hebt goed te kunnen toepassen, is het belangrijk dat je deze ook in een stressvolle oefent. Een realistische situatie gaat namelijk gepaard met veel geweld en stress, vandaar dat we onze scenario trainen organiseren. Eén voor één word je door het scenario geleidt. Van alle deelnemers kijken we of ze zich goed staande weten te houden en de geleerde technieken grotendeels toe past.

Demonstraties

Dit is een middel om de sport te promoten ook om de kennis, kunde en vaardigheden van de beoefenaars te laten zien tijdens training, examen of met de demonstraties.  

Met de demonstratie kan elk onderdeel apart of achter elkaar gedemonstreerd worden. Of laat een complete mix van het Hapkido zien. Dit kan gepland of (deels-) spontaan.

Kyok Ki Do Bup: In dit onderdeel worden hapkido technieken toegepast in het vrijegevecht waar bijna geen regels worden toegepast. Kyok Ki Do Bup kan ook uitgevoerd worden als een demo gevecht.

Deel deze pagina